Първо посещение за възрастни

Без страх и без болка! Вашите комфорт и сигурност са най-важни!

прочети повече

Първо посещение за възрастни

Без страх и без болка! Вашите комфорт и сигурност са най-важни!

Не е задължително посещението при стоматолог да е свързано с определено оплакване. Липсата на болка не винаги означава липса на проблем! Редовните профилактични прегледи спомагат за диагностицирането на едно заболяване още в начален етап и за предотвратяването на последващо дълго, скъпо струващо лечение. Здравната каса поема по един профилактичен преглед годишно.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Първо посещение за деца

Всички сме били деца и помним страха от зъболекаря! При нас детето Ви ще се почувства като при приятел!

прочети повече

Първо посещение за деца

Не е задължително да се извърши същински преглед при първото посещение. По-важно е детето да се запознае с обстановката и екипа в стоматологичния кабинет. Така в последствие то ще е по-предразположено да съдейства.

Често децата сами настояват за повторно посещение. По този начин се създава положително отношение у детето и се подпомага формирането на добри навици за профилактика на денталното здраве.

Някои хора са на мнение, че не е необходимо да се полагат специални грижи за млечните зъби, тъй като те ще се сменят. Това е крайно неправилно. Кариесите и непочистеният зъбен камък, особено на предните зъби, могат сериозно да повлияят на самочувствието на детето. Притеснено от несъвършенствата си, то може да спре да се усмихва, да го прави, без да показва зъбите си, да се прикрива с длан. Козметичните проблеми не са единствените, които могат да се получат вследствие на нелекуване на млечните зъби. 

Разрушаването на детските зъби може да доведе до промени в захапката и лицево-челюстни деформации, които засягат начина на хранене и говорене. Развалените млечни зъби могат да повлияят и на съседни постоянни зъби. Профилактичните прегледи на всеки 6 месеца позволяват да се диагностицират проблемите и да се проведе своевременно лечение, съпроводено с минимална болка.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Дентална хирургия

Професионални хирургични интервенции

Прочетете повече

Дентална хирургия

•    Екстракция на зъби;
•    Усложнена екстракция на останали корени;
•    Хирургично отстраняване на ретенирани мъдреци;
•    Циркумцизия;
•    Хирургическа подготовка за ортодонтско лечение.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Пародонтология

Почти 100% от хората имат пародонтални проблеми. Не бъдете част от тях!

прочети повече

Пародонтология

Какво представлява пародонта? Това е комплекс от различни тъкани, обхващащи и поддържащи зъба:

•    Състои се от венеца, корените на зъбите, колагеновите връзки, които са по цялата площ на корените и се захващат за костта, както и от самата кост.

•    Заболяванията на пародонта са едни от най-често срещаните в устната кухина. Почти 100% от хората страдат от някакъв пародонтален проблем. Едни от първите симптоми са възпалението и кървенето на венците (гингивит). Когато не се поддържа адекватна орална хигиена или в случай, че пациентът редовно пропуска посещенията си при стоматолог за почистване на зъбен камък и плака, процесът се задълбочава и засяга костта. С течение на времето тя все повече се стапя. Това е т.нар. пародонтит (пародонтоза). При тези случаи понякога се стига до загуба на иначе здрави но силно разклатени зъби.

•    Почистването на зъбен камък се извършва с помощта на ултразвуков апарат, който премахва бактериалната плака, както и петната, предизвикани от цигари, кафе и други храни и напитки. Манипулацията е напълно безболезнена и трае около 30 минути. При чувствителни венци или просто за спокойствие на пациента може да се използва упойка, под формата на спрей. Много важно е да се почисти и кореновата повърхност, тъй като при хората, страдащи от пародонтит, във венците се образуват джобове, в които се събира храна. Това е причина за възпаление, кървене на венците, оголване шийката на зъбите и лош дъх. 

•    След почистване зъбите се полират. Една от използваните за тази цел процедури се нарича Air Flow - представлява водно-въздушна струя със специализирани карбонати. При нея зъбът се изглажда и по него не остават грапави места, по които по-лесно се наслагва плака. Независимо колко често и старателно миете зъбите си, зъбният камък може да бъде отстранен единствено от стоматолог. Процедурите помагат за здравето на Вашите зъби!

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Протетична стоматология

Ние слагаме "короната" на Вашата усмивка!

прочети повече

Протетична стоматология

•    Временни корони
•    Металокерамични корони
•    Керамични корони
•    Циркониеви корони
•    CAD/CAM корони

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Детска стоматология

За нас Феята на Зъбките и Чук и Пук не съществуват! Ние създаваме истински орално-хигиенни навици на най-малките!

прочети повече

Детска стоматология

1. Лечение на кариес на временен зъб
2. Лечение на пулпит / периодонтит на временен зъб

Много често родителите смятат, че няма нужда временният зъб да бъде лекуван, поради факта, че много скоро той ще бъде сменен от здрав, постоянен зъб. Това, за съжаление, съвсем не е така. Съществуват няколко основни причини, поради които временните зъби трябва да бъдат своевременно лекувани и запазени:
    
• риск от лицево-челюстни деформации
• риск от увреждане на подлежащия постоянен зъб
• нарушен говор
• нарушено хранене
• нарушена естетика

3. Силанизиране 

Орално-хигиенните навици на децата са нестабилни, а четкането на зъбите - некачествено. Ето защо т.нар. дълбоки фисури (бразди) на дъвкателните зъби, много рано и бързо биват атакувани и развиват кариес. Средствата, които са в състояние да запълнят и "запечатат" дълбоките фисури, са различни смоли, наречени "силанти". Методът за запечатване на дълбоките фисури се нарича "профилактично покритие" или "силанизиране". Ефективността от силантите е най-голяма, когато бъдат поставени до 2-3 години след "пробива" на зъба!


4. Орално-хигиенни инструкции:    

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Кариес и профилактика

Да сложим край на дългото и скъпоструващо лечение още в началото!

прочети повече

Кариес и профилактика

Зъбният кариес е многофакторно необратимо заболяване, което се развива в резултат на едновременното действие на група фактори: качества на емайла, микроорганизми, въглехидрати, особености на слюнката. В повечето случаи прогресира бавно, като постепенно засяга емайла, дентина и цимента на зъба. Без лечение кариесът довежда до пълната деструкция на зъбните структури. Редовните профилактични прегледи могат да диагностицират и излекуват едно заболяване още в начален етап. Това би предотвратило дългото, скъпоструващо последващо лечение.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Ортодонтия

Ново поколение брекети!
Без болка и дискомфорт!

прочети повече

Ортодонтия

Ортодонтското лечение има за цел подобряване на естетиката, функцията на зъбите и самочувствието. В много други случаи, то е нужно и за предотвратяване на евентуални бъдещи проблеми. Ортодонтското лечение с фиксирана техника може да бъде съставено от: 

• брекети, които включват дъга, лежаща върху брекетите и еластични лигатури (ластици), които прикрепят дъгата ;

• пръстени, залепени върху задните зъби;

• Новото поколение брекети са самолигиращи се и няма нужда от поставяне на прикрепващи ластици. Понякога се налага използването на допълнителни елементи  (фиксирани или подвижни), с цел достигане на съответните лечебни резултати.

Какво да очакваме в началото на лечението? 

Тъй като бузите, устните и езикът не са свикнали с новите "апаратчета", е възможна появата на известно неудобство или чувствителност, изразяващи се в леки наранявания по лигавицата и болки в зъбите. За облекчаване на дискомфорта, може да се използва ортодонтски восък, който покрива брекета или пръстена, предизвикващ  дразнене. Неудобството отминава за няколко дни, без прилагане на специално лечение.

Обща информация за лечението 

Ортодонтското лечение се извършва по план, съставен след клиничен преглед и съответните рентгенови и фотографски снимки. По време на лечението лекарят наблюдава различните промени и реакцията на тъканите, като събира нова информация с допълнителни рентгенови снимки. Резултатите се влияят от съдействието на пациента, от биологичната реакция на съзъбието и меките тъкани, от динамиката на прорязване на постоянните зъби. Понякога, в края на лечението, е необходимо да се коригират големината и формата на някои зъби с цел подобряване на естетиката.


Поддържането на оралната хигиена през цялото време на лечението е много важно. Препоръчва се ежедневно използване на вода за уста.

 


Ретенция - запазване на резултата

В края на лечението се дават апарати за "задържане" на постигнатия резултат. Могат да се приложат и "фиксирани ритейнери", от вътрешната част на зъбите. Поддържането и поставянето на апаратите е от първостепенно значение за предотвратяване движението на зъбите. Последното е естествен процес при всички, независимо дали са минали ортодонтско лечение, или не. Движението на зъбите и тяхното струпване, особено в долната челюст, е едно от най-често срещаните явления. Част от движението е свързано с промени в растежа на челюстите, което е част от нормалната биология и физиология на човешкото тяло.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Ендодонтия

... или тогава, когато проблемът е в корените.

прочети повече

Ендодонтия

Какво е кореново лечение? 

За да се разбере какво представлява кореновото лечение, е необходимо да се знаят няколко неща относно зъбната анатомия. Във вътрешността на всеки един зъб, под емайла и дентина, се намира мека тъкан, наречена пулпа. Тя съдържа кръвоносни съдове, нерви и съединителна тъкан. Пулпата се простира от коронката на зъба до върха на корените, където се свързва с тъканите, поддържащи зъба.

Защо се нуждая от кореново лечение? 

Кореново лечение е необходимо, когато пулпата на зъба се възпали или инфектира. Причините за това могат да бъдат различни: дълбок кариес, фрактура на зъби и др.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да бъдат: болка, продължителна чувствителност от топло или студено, болка при натиск и дъвчене, промяна в цвета на зъба. В някои случаи е възможно такива симптоми да отсъстват.

Има ли болка по време или след кореново лечение?

С помощта на съвременните технологии и локални анестетици, пациентът не усеща болка. През първите няколко дни, след лечението, зъбът може да бъде чувствителен при натиск. Последното бързо отшумява.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Естетика

... или как заличаваме дребните несъвършенства.

прочети повече

Естетична стоматология

• Керамични фасети:

Керамичните фасети представляват много тънки и фини черупки от порцелан. Фиксират се върху предната повърхност на зъбите, за да подобрят техния вид, цвят, форма и размер. Дебелината им е околко 0,5 мм;

• Циркониеви корони:

Циркониевите корони са изключително здрави и естетични. Могат да се използват както за предни, така и за задни зъби. Цирконият позволява нормалното преминаване на ссветлината през зъба, което му придава максимално естетичен вид;

• Естетични възстановявания;

• Поставяне Ботокс и Хиалуронова киселина. 

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers

Избелване на зъби

Бяло. По-бяло. Най-бяло!

прочети повече

Избелване на зъби

•    Какво представлява избелването?

Избелването на зъби се извършва с помощта на продукти на базата на карбамиден или водороден пероксид и има за цел да се отстранят оцветявания от кафе, цигари, червено вино и други.

•    Вредно ли е избелването?

Многобройни проучвания са доказали, че използването на такива продукти е напълно безвредно, стига това да става под наблюдението на стоматолога.

copyright @ vesvita 2021 Powered by Welldoers